Θηλασμός & Σακχαρώδης Διαβήτης

Θηλασμός & Σακχαρώδης Διαβήτης

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;

 

 

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που αφορά την δυσλειτουργία του παγκρέατος, δηλαδή πως ο οργανισμός καταναλώνει με την βοήθεια της ορμόνης ινσουλίνης τα σάκχαρα (γλυκόζη) που κυκλοφορούν στο αίμα μας. Υπάρχουν τρεις τύποι σακχαρώδη διαβήτη:

1. Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1

Είναι αυτοάνοσο νόσημα και εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία.
Το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη –> ο οργανισμός μας δεν μπορεί να διασπάσει την γλυκόζη και να παράξει ενέργεια –>η γλυκόζη στο αίμα μας  –> χορήγηση ενέσεων ινσουλίνης.

2. Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2

Ο οργανισμός μας μπορεί να παράξει ινσουλίνη αλλά όχι τόση ώστε να διασπάσει όλη την γλυκόζη. Αυτός ο τύπος διαβήτη έχει άμεση συνάρτηση με την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, τις παθήσεις θυρεοειδούς και εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

3. Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης

Εμφανίζεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η εμφάνισή του αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Τι γίνεται όμως με τον θηλασμό και τις μαμάδες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη;;;;

Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει την μαμά και το μωρό της από την εμφάνιση άλλων συγγενών ασθενειών. Όσο περισσότερο θηλάσει μια μαμά, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει οποιαδήποτε μορφή διαβήτη στο μέλλον.

1. Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1

Στις περιπτώσεις αυτές, υπάρχει περίπτωση να παρατηρήσουμε μωράκια με χαμηλό βάρος γέννησης και μια καθυστέρηση στην παραγωγή γάλακτος μέχρι ένα 24ωρο. Αν όμως, η μαμά βάζει το μωρό στο στήθος και το κρατάει δέρμα με δέρμα, τότε θα μπορέσει να θηλάσει κανονικά.

2. Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο αποκλειστικός θηλασμός μέχρι τουλάχιστον 1 έτους, μειώνει κατά πολύ την εμφάνιση συγγενών παθήσεων στην μαμά (καρδιολογικές παθήσεις, μεταβολικό σύνδρομο κ.α.).
Κάθε χρόνο που θηλάζετε, μειώνεται κατά 15% ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη ή άλλων συγγενών παθήσεων!!!

3. Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης

Οι μαμάδες με σακχαρώδη διαβήτη κύησης που θηλάζουν αποκλειστικά, μειώνουν την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον και παράλληλα προστατεύουν το μωρό τους από την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου, παχυσαρκίας και εφηβικού σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1.

Επικοινωνήστε με ένα Διεθνώς Πιστοποιημένο Σύμβουλο Θηλασμού για περαιτέρω πληροφορίες για τις στάσεις θηλασμού που μπορούν να διευκολύνουν την μαμά με σακχαρώδη διαβήτη να θηλάσει καθώς και την εξειδικευμένη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει.

Πηγές:

Long-term effects of breastfeeding: A systematic review. Horta BL, Victora CG. World Health Organization, 2013
Leche League International (LLLI) and the World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) In Celebration of –World Health Day,Diabetes, April 7, 2016 http://www.llli.org/docs/0001WABA%20DOCS/llli-waba_world_health_day-diabetes-2016.pdf