Τα μυστικά για έναν ήρεμο ύπνο για το μωρό σας.

Τα μυστικά για έναν ήρεμο ύπνο για το μωρό σας.

Τα μυστικά του ύπνου ενός μωρού!

Πολλές νέες μαμάδες αναρωτιούνται αν τα κάνουν όλα σωστά. Και αν ναι, τότε γιατί το μωρό τους ξυπνάει σύνεχεια και περισσότερο τις βραδινές ώρες;

‘Ενα μωρό εώς 3 μηνών, κοιμάται πολύ και την ημέρα και τη νύχτα, περίπου 16 με 17 ώρες την μέρα. Συνήθως ξυπνάει για να φάει ή όταν θέλει αλλαγή πάνας περίπου κάθε 2ωρο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει προκαθορισμένο πρόγραμμα και καθώς ένα μωρό δεν ξέρει πότε είναι μέρα και πότε νύχτα!

Τα περισσότερα μωρά δεν αρχίζουν να κοιμούνται τη νύχτα (6 έως 8 ώρες) χωρίς να ξυπνούν μέχρι τουλάχιστον 3 μηνών ή έως όσοτου ζυγίζουν 12 έως 13 κιλά. Ωστόσο, αυτό ποικίλλει σημαντικά και κάποια μωρά δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα μέχρι να φτάσουν σε ένα χρόνο. Αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους:

  1. Ένα μωρό δεν αποκτά κιρκαδικό κύκλο, δηλαδή δεν μπορεί να καταλάβει πότε είναι μέρα και πότε νύχτα εώς 3 μηνών.
  2. ‘Ενα μωρό έχει μκρό στομαχάκι, που σημαίνει ότι τρώει λίγο, μεταβολίζει γρήγορα και πεινάει πιο συχνά.
  3. Ορισμένες διαταραχές του ύπνου οφείλονται απλώς σε αλλαγές στην ανάπτυξη ή λόγω υπερδιέγερσης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ link ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΗΡΕΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΠΝΟ:

https://www.powtoon.com/m/d2juyTs0d3U/1/m

Ποια είναι τα στάδια ύπνου ενός μωρού;

Τα μωρά, όπως και οι ενήλικες, έχουν διάφορα στάδια ύπνου. Ανάλογα με το στάδιο, το μωρό μπορεί να κινηθεί ενεργά ή να παραμείνει πολύ ακίνητο. Τα πρώτα στάδια ύπνου αρχίζουν να σχηματίζονται κατά τους τελευταίους μήνες του εγκυμοσύνης.

Υπάρχουν δύο τύποι ύπνου:     

  1. REM = ύπνος ταχείας κίνησης των ματιών. Αυτός είναι ένας ελαφρύς ύπνος κατά την διάρκεια του οποίου τα μάτια κινούνται γρήγορα. Αν και τα μωρά κοιμούνται περίπου 16 ώρες κάθε μέρα, περίπου οι μισές από αυτές είναι σε ύπνο REM.
  2. Μη REM. Το μη REM έχει 4 στάδια:
  • Στάδιο 1: νωθρότητα, του μωρού του κλείνουν τα μάτια σιγά σιγά.
  • Στάδιο 2: ελαφρύς ύπνος, το μωρό κινείται και μπορεί να τρομάξει με ήχους.
  • Στάδιο 3: βαθύς ύπνος, το μωρό είναι ήσυχο και δεν κινείται.        
  • Στάδιο 4: πολύ βαθύς ύπνος, το μωρό είναι ήσυχο και δεν κινείται.

      Ένα μωρό εισέρχεται στο Στάδιο 1 στην αρχή του κύκλου, μετά μεταβαίνει στο Στάδιο 2, στη συνέχεια 3, στη συνέχεια 4, στη συνέχεια πίσω στο 3, στη συνέχεια 2, στη συνέχεια στο REM. Αυτοί οι κύκλοι μπορεί να εμφανιστούν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα μωρά μπορεί να ξυπνούν καθώς περνούν από τον ύπνο στον ύπνο και μπορεί να έχουν δυσκολία να επιστρέψουν στον ύπνο τους πρώτους μήνες.


Πώς μπορώ να βοηθήσω το μωρό να κοιμηθεί πιο ήρεμα;

Διατήρησε φωτεινό το δωμάτιο την μέρα και βάλε χαμήλο φωτισμό το βράδυ.

Η χαλαρωτική μουσική και όχι οι έντονοι θόρυβοι (τηλεόραση, τηλέφωνα, κουδούνια) είναι πάντα ευεγερική για την ηρεμία τόσο του μωρού όσο και της μαμάς.

Θηλάστε!

Μπορώ να θηλάζω το μωρό μου πριν κοιμηθεί; Είναι κακό που ξυπνάει και θέλει το στήθος μου χωρίς να θέλει να φάει; – Συχνές ερωτήσεις που γίνονται από μαμάδες. 

Ο θηλασμός είναι σχεδιασμένος για να διευκολύνει τον ύπνο του μωρού. Το πιπίλισμα του στήθους απελευθερώνει ορμόνες, αμινοξέα και νουκλεοτίδια τόσο στην μητέρα όσο και στο μωρό, με αποτέλεσμα να χαλαρώνει και τους δύο! Το μωρό αισθάνεται ασφάλεια, θαλπώρη, αγάπη μυρίζοντας την μαμά του.

Επιπλέον, το πιπίλισμα χαλαρώνει το μωρό και το βοηθήσει σε κατάσταση στες ακόμα και όταν δεν θηλάζει.

Τέλος, ο θηλασμός προφυλλάσει το μωρό από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου.