Πώς την αναγνωρίζουμε;

Τι είναι η βρεφική ατοπική δερματίτιδα;

— Πώς την αναγνωρίζουμε;

ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Πάντα για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, πρέπει να γνωρίζουμε και τι το προκάλεσε πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα τόσο μικρό πλασματάκι, το μωρό μας.

Υπάρχουν διάφορα είδη δερματίτιδας στα μωρά που πολλές φορές συνυπάρχουν, κάνοντας πιο δύσκολη την διάγνωση τους. Μέσα από αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τι είναι η ατοπική δερματίτιδα, πως αντιμετωπίζεται και πως να την ξεχωρίζουμε από άλλες δερματικές παθήσεις.

Το παρακάτω κείμενο είναι ενημερωτικό και δεν αντικαθιστά την επίσκεψή σας στον γιατρό.

Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να εμφανιστεί από τους πρώτους μήνες ζωής ενός παιδιού.
Η ατοπική δερματίτιδα δεν είναι κολλητική.
Η ατοπική δερματίτιδα ΔΕΝ είναι αλλεργική αντίδραση σε τροφές.
Η ατοπική δερματίτιδα είναι κληρονομική και έχει γονιδιακό υπόβαθρο. Με απλά λόγια, αν ένας γονιός έχει ατοπική δερματίτιδα τότε το παιδί έχει περίπου 50% πιθανότητα να εμφανίσει συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας και το ποσοστό αυτό αυξάνεται αν πάσχουν και οι δύο γονείς.

Στην πάθηση αυτή, το δέρμα χάνει το μικροβίωμά του- δηλαδή όλα τα «καλά» μικροβιάκα που χρειάζεται για να το προστατεύουν από εξωτερικούς παράγοντες. Και έτσι, ο δερματικός φραγμός λειτουργεί σαν πύλη εισόδου για διάφορους ανεπιθυμήτους επισκέπτες.

Όταν ένα παιδί υποφέρει από ατοπική δερματίτιδα, μπορεί να προσβληθεί και από λοιμώξη από σταφυλόκοκκο.

Επιπλέον, η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να συνοδεύεται και από άλλες παθήσεις, οπώς η αλλεργική ρινίτιδα και το βρογχικό άσθμα.

Συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας στα βρέφη

 • Φαγούρα: Αν ρωτήσουμε μια μαμά αν το μωρό της έχει φαγούρα, η απάντησή της θα είναι απόλυτα λογική- «Δεν ξέρω. Και όντως ένα μωρό δεν μπορεί να επικοινωνήσει στην μαμά του ότι έχει φαγούρα. Μπορούμε όμως να το καταλάβουμε από τις κινήσεις που κάνει πχ. να προσπαθεί να τρίψει το πρόσωπό του, να έχει ανησυχία την ώρα του ύπνου. Επιπλέον, υπάρχουν συχνά σημάδια γρατσουνιάς.
 • Ερυθρότητα.
 • Το δέρμα είναι πολύ ξηρό και αφυδατωμένο. 

Στο βρεφικό ατοπικό δέρμα, μπορεί να έχουμε και ανοιχτές πληγές ή υποκίτρινες περιοχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πιο πιθανό είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει επιμολυνθεί με σταφυλόκοκκο.

Η ατοπική δερματίτιδα στα βρέφη ξεκινάει από την περιοχή του προσώπου και εκτείνεται στα άκρα χέρια και πόδια (εικόνες 1, 2) καθώς και στην περιοχή των μηρών στο σημείο της πάνας (εικόνα 3).

Εικόνα 1

 

 

 

 

 

Εικόνα 2

 

 

 

 

 

εικόνα 3

 

 

 

 

 

Πολλοί γονείς μπορεί να την μπερδέψουν με την νινίδα (εικόνα 4) ή την νεογνική ακμή (εικόνα 5). Στις μεγαλύτερες ηλικίες, σε εφήβους ή ενήλικες, η ατοπική δερματίτιδα γίνεται καμπικού τύπου, δηλαδή οι ερεθισμένες περιοχές είναι στα σημεία τριβής και τείνουν προς το εσωτερικό των άκρων (πχ. εσωτερικά των αγκωνών, εσωτερικά του γονάτου, κοντά στις μασχάλες).

εικόνα 4

 

 

 

 

 

εικόνα 5

 

 

 

 

 

Τι μπορεί να χειροτερέψει μια ήδη υπάρχουσα ατοπική δερματίτιδα; 

 • Η επαφή με συνθετικά ή μάλλινα ρούχα.
 • Τα καλλυντικά με άρωμα.
 • Τα σκληρά σαπούνια.
 • Οι απότομες αλλαγές στην θερμοκρασία.
 • Η ηλιακή ακτινοβολία.
 • Ο ιδρώτας.
 • Το κρύο.

Το τρίχωμα κατοικίδιων ζώων ΔΕΝ είναι παράγοντας χειροτέρεψης της πάθησης.

ΔΕΝ υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να θεωρεί υποχρεωτική την τήρηση συγκεκριμένου διαιτολογίου στον πάσχον άτομο.

Αντιμετώπιση ατοπικής δερματίτιδα

Καθημερινή φροντίδα στο σπίτι:

 • Αποφυγή εκλυτικών παραγόντων που αναφέραμε πιο πάνω.
 • Κατάλληλη φροντίδα δέρματος με μαλακτικές κρέμες ειδικές για την πάθηση αυτή. Smart tip: Όταν εφαρμόζετε την ενυδατική κρέμα στο μωρό, μπορεί να δείτε ότι για λίγα λεπτά χειροτερεύει την περιοχή, την κάνει πιο ερυθρή. Κάποιοι μεγαλύτεροι ασθενείς αναφέρουν ότι είναι σαν να καίγονται. Αυτό είναι κάτι το παροδικό. Μετά από τα πρώτα 15 λεπτά εφαρμογής, θα δείτε θεαματική καλυτέρευση.
 • Καθαρισμός με ήπια καθαριστικά. Αποφυγή σκληρών σαπουνιών.

  Το ξέρατε ότι..

Σε βρέφη που εμφανίζουν ατοπική δερματίτιδα στον 1 μήνα ζωής τους, η καθημερινή φροντίδα με ενυδατικές κρέμες για 1 χρόνο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης βρογχικού άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας.

Η εφαρμογή μαλακτικού γαλακτώματος κατά τις πρώτες 3 εβδομάδες ζωής, μειώνει κατά 50% την πιθανότητα εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας σε παιδιά με υψηλό ρίσκο.

Έλενα Ντρίγιου

Φαρμακοποιός MSc IBCLC

Συστεγασμένα Φαρμακεία Ντρίγιου follow us @ https://www.facebook.com/PharmakeioElenasNtrigiou/