Μαστίτιδα – Αιτίες & Συμπτώματα

Μαστίτιδα – Αιτίες & Συμπτώματα

Τι είναι η μαστίτιδα;


Η μαστίτιδα είναι φλεγμονή του μαστού. Υπολογίζεται ότι η πλειοψηφία των γυναικών είναι πιθανό να εκδηλώσουν μαστίτιδα τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Η μαστίτιδα μπορεί να οφείλεται είτε σε μικροβιακή προσβολή (λοιμώδης μαστίτιδα) είτε σε στασιμότητα του γάλακτος στους γαλακτοφόρους αγωγούς του μαστού (μη λοιμώδης μαστίτιδα) σε συνδυασμό με λάθος χειρισμούς.



Το στήθος συνήθως πρήζεται σε μαμάδες που δεν θηλάζουν τακτικά (8-10 φορές την ημέρα) λόγω της συσσώρευσης γάλακτος. Η διόγκωση αυτή μπορεί στη συνέχεια να εξελιχθεί σε μαστίτιδα. 

  • Η διόγκωση του στήθους, 3 ημέρες μετά τον τοκετό -ενώ ο θηλασμός είναι τακτικός- είναι συνήθως φυσιολογική και δεν έχει καμία σχέση με μαστίτιδα. Παρολ’ αυτά, η μη λοιμώδης μαστίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε λοιμώδη μαστίτιδα. 
  • Η λοιμώδης μαστίτιδα, οφείλεται συνήθως στονπαθογόνο μικροοργανισμό Staphylococcus aureus(κοινώς χρυσίζων σταφυλόκοκκος). Σπανιότερα αιτία μπορεί να είναι μόλυνση από στρεπτόκοκκο (Streptococcus spp.), κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli), ζύμη (Candida albicans) ή κρυπτόκοκκο (Cryptococcus spp.). H φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει απόστημα. Από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί απόστημα, συστήνεται φαρμακευτική αγωγή και η μητέρα δεν θηλάζει μέχρι να επουλωθεί η πάσχουσα περιοχή. Ωστόσο πρέπει απαραίτητα να «αδειάζει» το στήθος που φλεγμαίνει χειροκίνητα πετώντας το γάλα από εκείνη το στήθος και να θηλάζει μονο από το υγιές.

Μαστίτιδα

Απόστημα


Συμπτώματα μαστίτιδας


Τα συμπτώματα της μαστίτιδας και στις δύο περιπτώσεις είναι περίπου τα ίδια. Όμως στη μη λοιμώδη μαστίτιδα, τα συμπτώματα υποχωρούν, με την σωστή αντιμετώπιση, σε 12-24 ώρες.

Ενώ στην λοιμώδη μαστίτιδα, τα συμπτώματα υποχωρούν σε διάστημα 2 εβδομάδων με «άδειασμα» του στήθους και φαρμακευτική αγωγή. 

Ανεξάρτητα από τον τύπο της μαστίτιδας, τα συμπτώματα που συνήθως παρουσιάζονται είναι:

  1. Συμπτώματα γρίπης
  2. Πόνος στα κόκκαλα
  3. Πυρετός >38 °C
  4. Ρίγη
  5. Πόνος, δυσφορία, ερυθρότητα και θερμότητα στην πάσχουσα περιοχή.
  6. Εκδήλωση συμπτωμάτων συνήθως μόνο στο ένα στήθος.
  7. Αλλαγή στην γεύση του μητρικού γάλακτος. Στην περίπτωση της μαστίτιδας, το νάτριο στο γάλα είναι αυξημένο και το γάλα έχει υφάλμυρη γεύση (χωρίς να είναι επικίνδυνο για το μωρό). 

Το 98% των γυναικών εκδήλωσαν πόνο στο στήθος.

Το 82% των γυναικών εκδήλωσαν πυρετό.

Το 87%των γυναικών εκδήλωσαν πυρετό και συμπτώματα γρίπης. 

Το 58%των γυναικών εκδήλωσαν ρίγη. 

Το 78%των γυναικών εκδήλωσαν ερυθρότητα στην πάσχουσα περιοχή.

Αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν μαστίτιδα

  1. Τα μειωμένα γεύματα θηλασμού. 
  2. Η παράλειψη γευμάτων θηλασμού.
  3. Η κακή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. 
  4. Οι ασυντόνιστες θηλαστικές κινήσεις του μωρού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα αίτια μπορεί να είναι παθολογικά ή το μωρό να έχει χαλινό ή ακόμα και να χρησιμοποιεί πιπίλα ή μπιμπερό. 
  5. Η ασθένεια της μαμάς ή του μωρού.
  6. Η κούραση και το stress της μαμάς. 
  7. Η υπερπαραγωγή γάλακτος. 
  8. Ο φραγμένος πόρος στην θηλή. 
  9. Η εφαρμογή πίεσης στο στήθος από σφικτό σουτιέν.
  10. Η έντονη σωματική άσκηση της μαμάς, ιδιαίτερα στις περιοχές των ώμων και του στήθους. 
  11. Ο ταχύς απογαλακτισμός. 
  12. Προηγούμενη μαστίτιδα.

Το πιο σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της μαστίτιδας αποτελεί η συχνή και αποτελεσματική απομάκρυνση του γάλακτος από το στήθος.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορώ να θηλάζω, όσο έχω μαστίτιδα; 

ΝΑΙ. Θηλάζετε και από τα δύο στήθη, ξεκινώντας από αυτό που έχει μαστίτιδα. Η φαρμακευτική αγωγή που δίνεται συνήθως στις περιπτώσεις μαστίτιδας – τα αντιφλεγμονώδη και τα αντιβιοτικά – είναι συμβατή με τον θηλασμό. 

Η μαστίτιδα είναι το ίδιο με τους φραγμένους πόρους; 

ΟΧΙ. Οι φραγμένοι πόροι μπορεί να οδηγήσουν σε υποτροπιάζουσα μαστίτιδα. Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε την θεραπεία για φραγμένους πόρους στο στήθος και τι διαφορά με την μαστίτιδα.

Η μαστίτιδα μπορεί να καταπολεμηθεί με τους σωστούς χειρισμούς. 

Συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού.


Ντρίγιου Έλενα

Φαρμακοποιός MSc IBCLC

Συστεγασμένα Φαρμακεία Ντρίγιου

Βιβλιογραφία:

  1.  Breastfeeding support http://breastfeeding.support/mastitis-symptoms-and-treatment/
  2. ABM Clinical protocols – ABM Clinical Protocol #4: Mastitis, Revised March 2014Lisa H. Amir,Judith Lumley Centre (formerly Mother & Child Health Research), La Trobe University, Melbourne, Australia.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4048576/
  3. Mannel R, Martens PJ, Walker M. Core Curriculum for Lactation Consultant Practice. 2ndedition.
  4. Riordan J. Breastfeeding and Human Lactation. 3rd edition.
  5. Foxman B, D’Arcy H, Gillespie B, et al. 2002. Lactation mastitis: Occurrence and medical management among 946 breastfeeding women in the United States.Am Journal  Epidemiol;155:103–11