Γιατί μας προστατεύουν;

 Τι είναι τα εμβόλια και πως δρουν ;


Τα εμβόλια είναι εξασθενημένοι ιοί, μικροοργανισμοί ή “κομμάτια” αυτών. Με τον εμβολιασμό, εισάγουμε στον οργανισμό μας εξασθενημένους “εχθρούς” και με αυτό τον τρόπο διεγείρουμε τον οργανισμό να παράγει δικά του αντισώματα, δηλαδή δικούς του στρατιώτες πολεμιστέις, οι οποίοι κατευθύνονται εναντίον του συγκεκριμένου μικροοργανισμού και τον καταστρέφουν (ενεργητική ανοσοποίηση).

Τα πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας είναι ότι:

  • ενώ ο οργανισμός μας αμύνεται κατά του “εχθρού”, δεν νοσεί!
  • ταυτόχρονα, εάν στο μέλλον προσπαθήσει να ξαναμπεί ο ίδιος μικροοργανισμός, τα αντισώματα που ήδη υπάρχουν θα τον εξουδετερώσουν.

Η επιστήμη προχώρησε τόσο, ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο εμβολιαστικό πρόγραμμα για τις περισσοτέρες θανατηφόρες ασθένειες.


Γιατί είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός;


Ο εμβολιασμός:

  • προλαμβάνει από κοινές λοιμώξεις.
  • προλαμβάνει από την επανεμφάνιση κοινών λοιμώξεων.

Αν οι περισσότεροι γονείς επιλέξουν να μην εμβολιαστούν το παιδί τους, τότε είναι πιθανό να υπάρξει έξαρση διαφόρων ασθενειών. Παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι η εξάρση ιλαράς και παρωτίτιδας.

  • προλαμβάνει από λοιμώξεις που είναι συχνές σε άλλα μέρη του κόσμου.

Αν και ορισμένες ασθένειες έχου εξαλειφθεί πλήρως (π.χ. η πολιομυελίτιδα ) ή σχεδόν εξαλειφθεί (π.χ. διφθερίτιδα), εξακολουθούν να εμφανίζονται σε άλλα μέρη του κόσμου. Η πολιομυελίτιδα ευθύνεται για την παράλυση παιδιών στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Νιγηρία, ενώ η διφθερίτιδα μαστίζει αόμη τόσο την Ινδία όσο και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Δεδομένου του υψηλού αριθμού διεθνών μετακινήσεων με αεροπλάνο, είναι πιθανό το ενδεχόμενο έξαρσης των ασθενειών αυτών.


Το παιδί μου πρέπει να εμβολιαστεί ακόμα και αν το θηλάζω; 


ΝΑΙ. Η ανοσοποίηση μέσω του θηλασμού διαφέρει από την ανοσοποίηση μέσω του εμβολιασμού.

Πιο συγκεκριμένα, τα αντισώματα που αναπτύσσονται μετά τον εμβολιασμό παράγονται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού, κρατώνται στην “μνήμη” του οργανισμού τους και συνεχίζουν να το προφυλάσσουν εφ’όρου ζωής (ενεργητική ανοσοποίηση).

Αντίθετα, τα αντισώματα που μεταφέρονται με το μητρικό γάλα παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας, συνεπώς προσφέρουν παροδική προφύλαξη που διαρκεί μόνο λίγες εβδομάδες (παθητική ανοσοποίηση). Αυτά τα αντισώματα συνήθως δεν προστατεύουν από όλες τις λοιμώξεις, που σημαίνει ότι το μωρό παραμένει ευάλωτο σε κάποιες νόσους.


Βιβλιογραφία:

  1. Baylor NW, Egan W, Richman P. Aluminum salts in vaccines — U.S. perspective.Vaccine. 2002;20:S18-S23.
  2. Bishop NJ, Morley R, Day JP, Lucas A. Aluminum neurotoxicity in preterm infants receiving intravenous-feeding solutions. New England Journal of Medicine.1997;336:1557-1561.
  3. Committee on Nutrition: Aluminum toxicity in infants and children. Pediatrics.1996;97:413-416.
  4. Ganrot, PO. Metabolism and possible health effects of aluminum. Environmental Health Perspective. 1986;65:363-441.
  5. Keith LS, Jones DE, Chou C. Aluminum toxicokinetics regarding infant diet and vaccinations. Vaccine. 2002;20:S13-S17.
  6. Pennington JA. Aluminum content of food and diets. Food Additives and Contaminants. 1987;5:164-232.
  7. Simmer K, Fudge A, Teubner J, James SL. Aluminum concentrations in infant formula.Journal of Paediatrics and Child Health. 1990;26:9-11.
  8. Vaccine Education Centre of Children’s Hospital of Philadelphia.
  9. Bergfors E, Hermansson G, Nyström Kronander U et al. How common are long lasting, intensely itching vaccination granulomas and contact allergy to aluminium induced by currently used pediatric vaccines? A prospective cohort study. Eur. J. Pediatrics. 2014 Oct;173(10):1297-307. doi: 10.1007/s00431-014-2318-2. Epub 2014 Apr 22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24752308

Ντρίγιου Έλενα

Φαρμακοποιός MSc IBCLC

Συστεγασμένα Φαρμακεία Ντρίγιου