05 Σεπ Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό;
Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό;
ΟΧΙ, τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό.
Το αντιεμβολιαστικό κίνημα ισχυριζόμενο ότι ο παράλληλος εμβολιασμός ή τα έκδοχα των εμβολίων ή ακόμα και οι δραστικές ουσίες των εμβολίων ή και όλα αυτά μαζί προκαλεί αυτισμό, καρκίνο κ.α., τρομοκρατεί ένα ποσοστό νέων γονιών για το αν πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Ένας μεγάλος όγκος ιατρικών και επιστημονικών αποδείξεων έρχεται να καταρρίψει τέτοιους ισχυρισμούς, βασιζόμενοι σε μελέτες που έλαβαν χώρα σε διαφορετικές χώρες από πολλαπλούς ερευνητές και σε εκανοντάδες χιλιάδες μωρά.
Ας καταρρίψουμε λοιπόν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Έκδοχα εμβολίων
Τα συστατικά των εμβολίων, τα λεγόμενα έκδοχα είναι ουσίες απόλυτα αβλαβείς για τον οργανισμό. Ας τα γνωρίσουμε καλύτερα.
- Ζελατίνη: Η ζελατίνη χρησιμοποιείται σε ορισμένα εμβόλια ως σταθεροποιητικό μέσο και προέρχεται συνήθως από δέρμα ή τις οπλές χοίρων. Τα σταθεροποιητικά μέσα προστίθενται στα εμβόλια για να προστατεύουν τα ενεργά συστατικά από το να αποδομηθούν κατά την παρασκευή, τη μεταφορά και την αποθήκευση.
- Πρωτεΐνες αυγού: Δεδομένου ότι τα εμβόλια της γρίπης καλλιεργούνται σε αυγά, το τελικό προϊόν ενδέχεται να περιέχει πρωτεΐνες αυγού, σε αμελητέες όμως ποσότητες.
- Πρωτεΐνες ζυμομυκήτων: Δύο ιικά εμβόλια παράγονται σε κύτταρα ζυμομυκήτων· το εμβόλιο της ηπατίτιδας B και ένα από τα εμβόλια του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) (το Gardasil). Είναι απολύτως αβλαβή για τον άνθρωπο.
- Αργίλιο: Tο αργίλιο χρησιμοποιείται στα εμβόλια ως ανοσοενισχυτικό και σε αυτές τις ποσότητες δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία του παιδιού σας. Τα ανοσοενισχυτικά βελτιώνουν την ανοσολογική απόκριση, επιτρέποντας την χρήση μικρότερων ποσοτήτων ενεργών συστατικών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την χορήγηση του εμβολίου σε λιγότερες δόσεις.
- Αντιβιοτικά: Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της επιμόλυνσης από βακτήρια κατά την παρασκευή ορισμένων εμβολίων. Εντούτοις, τα είδη των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται στα εμβόλια, όπως η νεομυκίνη, στρεπτομυκίνη κ.α., δεν είναι αυτά που προκαλούν συνήθως αλλεργίες.
Ταυτόχρονος εμβολιασμός
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που καθιστούν απίθανο το γεγονός τα μωρά να καταβάλλονται από πολλά εμβόλια που τους δίνονται πολύ νωρίς στην ζωή τους.
- Πριν λάβουν άδεια κυκλοφορίας και εισαχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα νέα εμβόλια πάντα ελέγχονται μόνα τους ή σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα εμβόλια. Αυτές οι μελέτες ( “μελέτες ταύτοχρονης χορήγησης”) καθορίζουν εάν τα καινούργια εμβόλια επηρεάζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ήδη υπάρχοντων εμβολίων και αντίστροφα, εάν τα υπάρχοντα εμβόλια επηρεάζουν το νέο εμβόλιο.
- Το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογνών συνήθως αντιμετωπίζει πολλές ανοσολογικές προκλήσεις ταυτόχρονα.
Το μωρό μέσα στην μήτρα της μαμάς του είναι προστατευμένο και απαλλαγμένο από βακτήρια και ιούς.
Από τη στιγμή της γέννησης, χιλιάδες διαφορετικά βακτήρια αποικίζουν το δέρμα και τα έντερά του. Δημιουργώντας άμεσα ανοσολογικές αποκρίσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών εμποδίζει την εισβολή των βακτηρίων στην κυκλοφορία του αίματος, προλαμβάνοντας έτσι σοβαρές ασθένειες.
Στην πραγματικότητα, τα μωρά μπορούν να αντιμετωπίσουν εκατομμύρια διαφορετικούς ιούς και βακτήρια, επειδή έχουν δισεκατομμύρια ανοσολογικά κύτταρα στον οργανισμό τους. Συνεπώς, τα εμβόλια που χορηγούνται κατά τα δύο πρώτα έτη της ζωής τους αποτελούν αμελητέα πρόκληση σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει με επιτυχία το ανοσοποιητικό σύστημα ενός βρέφους σε καθημερινή βάση.
Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό οπότε η καθυστέρηση ή η παράλειψη των εμβολίων δεν θα ελαττώσει τον κίνδυνο για τον αυτισμό, παρά μόνο θα αυξήσει την περίοδο κατά την οποία τα παιδιά είναι σε κίνδυνο για νοσήματα που προλαμβάνονται από τα εμβόλια.
Βιβλιογραφία:
- Baylor NW, Egan W, Richman P. Aluminum salts in vaccines — U.S. perspective.Vaccine. 2002;20:S18-S23.
- Bishop NJ, Morley R, Day JP, Lucas A. Aluminum neurotoxicity in preterm infants receiving intravenous-feeding solutions. New England Journal of Medicine.1997;336:1557-1561.
- Committee on Nutrition: Aluminum toxicity in infants and children. Pediatrics.1996;97:413-416.
- Ganrot, PO. Metabolism and possible health effects of aluminum. Environmental Health Perspective. 1986;65:363-441.
- Keith LS, Jones DE, Chou C. Aluminum toxicokinetics regarding infant diet and vaccinations. Vaccine. 2002;20:S13-S17.
- Pennington JA. Aluminum content of food and diets. Food Additives and Contaminants. 1987;5:164-232.
- Simmer K, Fudge A, Teubner J, James SL. Aluminum concentrations in infant formula.Journal of Paediatrics and Child Health. 1990;26:9-11.
- Vaccine Education Centre of Children’s Hospital of Philadelphia.
- Bergfors E, Hermansson G, Nyström Kronander U et al. How common are long lasting, intensely itching vaccination granulomas and contact allergy to aluminium induced by currently used pediatric vaccines? A prospective cohort study. Eur. J. Pediatrics. 2014 Oct;173(10):1297-307. doi: 10.1007/s00431-014-2318-2. Epub 2014 Apr 22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24752308
- Vaccine Safety Net ( http://www.vaccinesafetynet.org )
Ντρίγιου Έλενα
Φαρμακοποιός MSc IBCLC
Συστεγασμένα Φαρμακεία Ντρίγιου