06 Μαρ Συνδυάζοντας μητρικό γάλα με “ξένο γάλα”- τι να περιμένω;
Οι αιτίες για τις οποίες μια μαμά αποφασίζει να συγχορηγήσει “ξένο” γάλα μαζί με μητρικό είναι πολλές. Σε αυτό το άρθρο δεν θα σταθούμε στις αιτίες αλλά στο τι μια νέα μαμά πρέπει να περιμένει μετά την εισαγωγή “ξένου” γάλακτος.
Τι εννοούμε με την έννοια “ξένο” γάλα;
“Ξένο” γάλα ονομάζουμε το βιομηχανοποιημένο υποκατάστατο μητρικού γάλακτος, το οποίο συνήθως προέρχεται από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα και είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες, λακτόζη και άλλα ιχνοστοιχεία. Οι εταιρείες παραγωγής τέτοιων υποκατάστατων συχνά για διαφημιστικούς λόγους, υποστηρίζουν ότι το βρεφικό γάλα εμπορίου είναι αντάξιο σε διατροφική αξία με το μητρικό γάλα.
Προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το μητρικό γάλα έχει αναρίθμητα πλεονεκτήματα σε σχέση με το “ξένο” γάλα.
- Περιέχει την σωστή αναλογία σε λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.
- Συμβάλλει στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού.
- Συμβάλλει στην εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού.
- Συμβάλλει στην εντερική λειτουργία του μωρού.
Οι καρδιακές σφύξεις, το σάκχαρο και η αναπνοή ενός νεογνού βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα όταν βρίσκεται στην αγκαλιά της μητέρας του.
Τι αλλαγές στο μωρό τους, να περιμένουν οι νέοι γονείς μετά την εισαγωγή “ξένου” γάλακτος ;
- Ο συνδυασμός μητρικού γάλακτος με “ξένο” θα αλλάξει την σύσταση των κενώσεων ενός μωρού. Οι κενώσεις του πλέον θα είναι πιο σκληρές και πιο δύσοσμες. Θα έχουν υφή σαν φυστικοβούτυρο και χρώμα σκούρο κίτρινο με καφετί. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά αλλάζουν ελαφρώς με το ποσοστό του συνδυασμού μητρικού / “ξένου” γάλακτος. Με απλά λόγια, με το πόσες φορές την ημέρα δίνετε “ξένο” γάλα στο μωρό σας και αν αυτό συνδυάζεται κάθε φορά με μητρικό γάλα.
- Η πρόσληψη υποκατάστατου μητρικού γάλακτος μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα στο μωρό σας.
- Ο χρόνος μεταβολισμού για το “ξένο” γάλα είναι 3πλάσιος από τον αντίστοιχο χρόνο για το μητρικό γάλα. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι το μωρό σας μπορεί να μην έχει το ίδιο χρονοδιάγραμμα πρόσληψης γάλακτος με πριν.
- Το μωρό σας πιθανόν να κοιμάται πιο βαριά.
- Λόγω των συστατικών του υποκατάστατου μητρικού γάλακτος και κυρίως της λακτόζης του αγελαδινού γάλακτος, το μωρό είναι πιθανό να αναπτύξει τροφική δυσανεξία ή αλλεργία σε κάποιο συστατικό.
- Άλλα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν είναι η παλιδρόμηνση καθώς το μωρό σας δεν ελέγχει την ποσότητα γάλακτος που του δίνετε και άρα να κάνει και έντονες αναγωγές.
- Για το “ξένο” γάλα υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα και ποσότητα που χορηγούμε σε κάθε μωρό. Συμβουλευόμαστε πάντα τον παιδίατρο ή ένα πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού για να μας καθοδηγήσουν σωστά.
- Είναι προτιμότερο να μην ανακατεύουμε το μητρικό γάλα, που έχουμε αντλήσει με “ξένο” γάλα στο ίδιο σκεύος.
- Σε κάθε γεύμα που έχετε το συμπλήρωμα, ξεκινήστε πρώτα με τον μητρικό θηλασμό, μετέπειτα με το γάλα που έχετε αντλήσει και τέλος με το “ξένο”.
- Προτιμήστε κυπελάκια ειδικά για χορήγηση γάλακτος σε νεογνά ή σύριγγα για να αποφύγετε την σύγχυση θηλών από το μωρό σας.
Το μητρικό γάλα είναι αναφισβήτητα η καλύτερη τροφή για το μωρό σας. Πριν επιλέξετε να συμπληρώσετε την διατροφή του μωρού σας με “ξένο” γάλα, επικοινώνηστε με ένα πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού.
Ντρίγιου Έλενα
Φαρμακοποιός MSc IBCLC
Συστεγασμένα Φαρμακεία Ντρίγιου