7 Αλήθειες για έναν επιτυχημένο θηλασμό

7 Αλήθειες για έναν επιτυχημένο θηλασμό


7 Αλήθειες για έναν επιτυχημένο θηλασμό


Μελέτες αναφέρουν ότι η ορθή ενημέρωση των μέλλουσων μαμάδων, μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση για να μπορέσουν στη συνέχεια να εδραιώσουν έναν επιτυχημένο θηλασμό. Η ομάδα La Leche Group Greece, μία Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC, ένα βιβλίο για τον μητρικό θηλασμό, ένας επιστήμονας υγείας (γιατρός, φαρμακοποιός) ‘φιλικός’ προς το μητρικό θηλασμό ή παρακολούθηση σεμιναρίων σε μαιευτήριο ΄Φιλικό προς το μητρικό θηλασμό’ είναι μερικές από τις επιλογές ενημέρωσης.

Επιλέγω Μαιευτήριο ΄Φιλικό προς τον μητρικό θηλασμό΄

Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι γυναικολόγοι συνεργάζονται με συγκεκριμένα νοσοκομεία, ωστόσο εσείς από την πλευρά σας θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το rooming-in είναι η πολιτική του μαιευτηρίου. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας θα μένει μαζί σας 24 ώρες το 24ωρο, εκτός των περιπτώσεων που υπάρχει ανάγκη για ιατρική παρακολούθηση.

Δέρμα με δέρμα «Skin-to-skin»

Μόλις γεννηθεί το μωρό σας, ΠΡΙΝ πλυθεί και σκουπιστεί, ζητήστε να τοποθετηθεί ΔΕΡΜΑ ΜΕ ΔΕΡΜΑ στην κοιλιά σας (μέσα στην πρώτη ώρα από την ώρα της γέννησης). Η επαφή δέρμα με δέρμα διεγείρει τις έμφυτες αποκρίσεις του μωρού, το οποίο εξερευνά κάνοντας φιδίσιες κινήσεις προς το στήθος σας και αυτό-προσκολλάται (self-latch)! Είναι μαγικό πως ένα μωρό με την δύναμη της όσφρησης καταφέρνει και φτάνει στην θηλή της μαμάς του.

Tα πλεονεκτήματα για το μωρό είναι πολλά:

  • Θερμορύθμιση
  • Η αγκαλιά της μαμάς γίνεται το ιδανικό του καταφύγιο για να προσαρμοστεί από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή του.
  • Προστασία του μωρού από τα παθογόνα βακτήρια του περιβάλλοντος.
  • Καρδιακή και αναπνευστική ισορροπία.
  • Η επαφή δέρμα με δέρμα τις πρώτες ώρες της ζωής φαίνεται από έρευνες ότι οδηγεί με μεγάλη πιθανότητα στον μητρικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες της ζωής αλλά και σε θηλασμό μεγαλύτερης διάρκειας για τους επόμενους μήνες. Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα φυσικά ένστικτα του μωρού απελευθερώνονται, ενώ το σώμα της μαμάς εκκρίνει ένα ηφαίστειο ορμονών, όπως η οκυτοκίνη (ορμόνη της αγάπης) και η προλακτίνη (ορμόνη της ροής) που αποτελούν την αρχή αυτού του μοναδικού ταξιδιού για την μαμά και το μωρό.
  • Τέλος η μαμά αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτό συμβάλλει στην διατήρηση του μητρικού θηλασμού για μεγαλύτερο διάστημα.

Σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος (Correct latch-on)

Πολλά προβλήματα δημιουργούνται από λάθος τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Το σημαντικό είναι να ξέρουν ότι ΟΛΕΣ οι μαμάδες ότι ΜΠΟΡΟΥΝ να θηλάσουν. Εμπιστευτείτε ένα Διεθνώς Πιστοποιημένο Σύμβουλο Μητρικού Θηλασμού IBCLC για την ορθή ενημέρωσή σας.

Ο θηλασμός δεν έχει ωράριο!

Πράγματι: Ο θηλασμός δεν έχει ωράριο! Το μωρό σας είναι το ρολόι σας. Αφουγκραστείτε τις ανάγκες του και θηλάστε το για όση ώρα εκείνο επιθυμεί. Τα νεογέννητα μωρά θέλουν κατά μέσο όρο να θηλάζουν 8-12 φορές την μέρακάποια και περισσότερο. Άλλα μωρά ακούγονται όταν καταπίνουν; Άλλα όχι. Άλλα μωρά ρεύονται και βγάζουν γουλιές ; Άλλα όχι. Για αυτό αγαπητή μου μαμά, DON’T PANIC με τις αναρτήσεις άλλων μαμάδων! Κάθε μωρό είναι διαφορετικό.

Δώσε χρόνο στην γυναίκα που κρύβεις μέσα σου!

Και ναι θα μου πείτε πολλές από εσάς. ‘ Δεν προλαβαίνω ούτε να κοιμηθώ. Νιώθω χάλια. Δεν ξέρω πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανα μπάνιο.’
Και εγώ απαντώ: Όλα μπορείς να τα προλάβεις αγαπητή μανούλα μπορεί όχι με την ίδια ευκολία που είχες πριν αποκτήσεις το μωρό σου και ίσως όχι από τις πρώτες ημέρες επιστροφής στο σπίτι, αλλά όπως είπαμε το μωρό σου γίνεται το ρολόι σου και ναι πίστεψέ με, θα βρεθεί και για σένα χρόνος.’ 
Διατήρησε μια ισορροπημένη διατροφή.
Άφησε το σύντροφό σου να αλλάξει το μωρό, να το αγκαλιάσει, να το κάνει μπάνιο.
Η σωστή επικοινωνία με τον σύντροφό σου θα σου δώσει την δυνατότητα να κάνεις και κάτι για τον εαυτό σου..

Όπως έλεγε και ο Galileo, We cannot teach people anything ; We can only help them to discover it within themselves.

Είναι σημαντική η ορθή καθοδήγηση, αλλά η δύναμη είναι μέσα μας.
Ο σύμβουλος σας μπορεί απλά είναι να σας βοηθήσει να το απολαύσετε.
Για αυτό, αν χρειάζεστε βοήθεια, αναζητήστε την τώρα στην αρχή!

Ντρίγιου Έλενα

Φαρμακοποιός MSc IBCLC

Συστεγασμένα Φαρμακεία Ντρίγιου