Θηλασμός & Σακχαρώδης Διαβήτης

Θηλασμός & Σακχαρώδης Διαβήτης

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που αφορά την δυσλειτουργία του παγκρέατος, δηλαδή πως ο οργανισμός καταναλώνει με την βοήθεια της ορμόνης – ινσουλίνης – τα σάκχαρα (γλυκόζη) που κυκλοφορούν στο αίμα μας. Υπάρχουν τρεις τύποι σακχαρώδη διαβήτη:

  • Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1

Είναι αυτοάνοσο νόσημα και εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία.
Το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη και έτσι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να διασπάσει την γλυκόζη και να παράξει ενέργεια. Έτσι καταλήγουμε με υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης για να μεταβολίσουν την γλυκόζη από το αίμα τους και να παράξουν ενέργεια.

  • Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2

Ο οργανισμός μας μπορεί να παράξει ινσουλίνη αλλά όχι τόση ώστε να διασπάσει όλη την γλυκόζη. Αυτός ο τύπος διαβήτη έχει άμεση συνάρτηση με την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, τις παθήσεις θυρεοειδούς και εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

  • Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης

Εμφανίζεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η εμφάνισή του αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.


Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει την μαμά και το μωρό της από την εμφάνιση άλλων συγγενών ασθενειών. Όσο περισσότερο θηλάσει μια μαμά, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει οποιαδήποτε μορφή διαβήτη στο μέλλον.

Τύποι διαβήτη & θηλασμός

  • Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1

Παρατηρείται ότι τα μωράκια από μαμάδες με διαβήτη Τύπου 1, γεννιούνται με χαμηλό βάρος γέννησης και οι μαμάδες έχουν μια καθυστέρηση στην παραγωγή γάλακτος μέχρι ένα 24ωρο. Αν όμως, η μαμά βάζει το μωρό στο στήθος και υπάρχει επαφή δέρμα με δέρμα, τότε θα μπορέσει να θηλάσει κανονικά.

  • Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο αποκλειστικός θηλασμός μέχρι τουλάχιστον 1 έτους, μειώνει κατά πολύ την εμφάνιση συγγενών παθήσεων στην μαμά (καρδιολογικές παθήσεις, μεταβολικό σύνδρομο κ.α.).
Κάθε χρόνο που θηλάζετε, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη ή άλλων συγγενών παθήσεων μειώνεται κατά 15% !!!

  • Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης

Οι μαμάδες με σακχαρώδη διαβήτη κύησης που θηλάζουν αποκλειστικά, μειώνουν την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον. Παράλληλα, προστατεύουν το μωρό τους από την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου, παχυσαρκίας και εφηβικού σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1.



Ντρίγιου Έλενα

Φαρμακοποιός MSc IBCLC

Συστεγασμένα Φαρμακεία Ντρίγιου

Βιβλιογραφία:

  1. Long-term effects of breastfeeding: A systematic review. Horta BL, Victora CG. World Health Organization, 2013
  2. Leche League International (LLLI) and the World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) In Celebration of –World Health Day,Diabetes, April 7, 2016 http://www.llli.org/docs/0001WABA%20DOCS/llli-waba_world_health_day-diabetes-2016.pdf