Γιόγκα κατά την εγκυμοσύνη

Γιόγκα κατά την εγκυμοσύνη

Η σχέση με την γιόγκα είναι σχέση ζωής.


Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε η Μαρία Αρβανιτάκη, yoga teacher, χοροθεραπεύτρια και πλέον νέα μαμά, εξηγεί πως αυτή η ψυχοσωματική πρακτική επηρέαζει θετικά την προετοιμασία του σώματος αλλά και του ψυχισμού μιας εγκύου.

Πώς μπήκε η γιόγκα στη ζωή σου;

Ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με την γιόγκα κατά την διάρκεια των σπουδών μου – Χοροθεραπείας στην Ολλανδία. Στράφηκα στην γιόγκα για να θεραπεύσω σωματικούς πόνους και να βρω ψυχική ηρεμία. Χωρίς να το περιμένω, η γιόγκα μου άλλαξε την ζωή, προσφέροντάς μου έναν ολιστικό τρόπο άσκησης και θεραπείας.

Αυτό είναι που αγαπάω στην γιόγκα είναι ότι αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν όλο και όχι διαχωρισμένο σε σώμα, πνεύμα και ψυχή.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της γιόγκα κατά την εγκυμοσύνη σε σχέση με άλλες μορφές γυμναστικής;

Η γιόγκα αποτελεί έναν ήπιο τρόπο εκγύμνασης που συνδυάζει την κίνηση με την αναπνοή. Αυτό συμβάλλει στην ηρεμία σώματος και έχει θεραπευτικά αποτελέσματα συνολικά για τον ασκούμενο. Ταυτόχρονα, η γιόγκα αποτελεί ένα φιλοσοφικό σύστημα, οι αρχές του οποίου συμβάλλουν σε ένα ήρεμο τρόπο ζωής.

Η συστηματική άσκηση θα βοηθήσει μια μέλλουσα μαμά στον τοκετό;

Ναι. Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες που ασκούνταν συχνά πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους και στην ενεργή σωματική και ψυχική παρουσία που απαιτεί ο τοκετός. Επιπλέον, με τη συστηματική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιτυγχάνεται γρηγορότερη αποκατάσταση της μητέρας μετά τον τοκετό.

Υπάρχει γιόγκα για εγκύους; Σε τι διαφέρει από την γιόγκα για όλους;

Ναι, είναι η λεγόμενη Prenatal Yoga. Η Prenatal Yoga στηρίζεται στο ίδιο φιλοσοφικό σύστημα με τη Yoga αλλά χρησιμοποιεί εκείνες τις στάσεις και τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης που βοηθούν στην καλύτερη προετοιμασία της εγκύου για τον τοκετό.


Πιο συγκεκριμένα η Prenatal Yoga:

  • προετοιμάζει το σώμα να δεχτεί τις αλλαγές που φέρνει η εγκυμοσύνη.
  • βοηθά στην εκγύμναση του σώματος της μέλλουσας μητέρας έτσι ώστε να προσαρμοστεί στην αλλαγή του βάρους.
  • εξασκεί και προετοιμάζει την αναπνοή για τον τοκετό.
  • η μέλλουσα μητέρα μαθαίνει φυσικούς τρόπους χαλάρωσης και διαχείρισης του πόνου. 
  • προετοιμάζεται η περιοχή του περινέου με σκοπό να αποφευχθούν περιττές παρεμβάσεις κατά τον τοκετό (επισιοτομή κλπ.).
  • μέσω της φιλοσοφίας της γιόγκα και του διαλογισμού, ενδυναμώνεται η αυτοπεποίθηση της μητέρας για να ανταπεξέλθει στον νέο της ρόλο.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή η μέλλουσα μαμά να ξεκινήσει την γιόγκα;

Προτείνουμε οι έγκυες να ξεκινούν αφού κλείσουν το πρώτο 3μηνο της κύησης και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.
Από εκεί και πέρα μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να επωφεληθούν από τη γιόγκα ακόμα και λίγο πριν τον τοκετό.

Πόση ώρα πρέπει να γυμνάζεται;

Κάθε μάθημα prenatal yoga αποτελείται περίπου από 30-40 λεπτά καθαρά σωματικής άσκησης. Όμως, η κάθε έγκυος ενθαρρύνεται να ακούσει το σώμα της και να κάνει αυτό που την ευχαριστεί χωρίς να κουραστεί υπερβολικά. Μια κοπέλα που γυμναζόταν συστηματικά πριν την εγκυμοσύνη, μπορεί να γυμνάζεται προσαρμοσμένα ακόμα και καθημερινά.

Και αν δεν έχει γυμναστεί ποτέ; 

Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδανική ευκαιρία για να έρθει μια γυναίκα σε επαφή με το σώμα της. Η γιόγκα θα την βοηθήσει να ασκηθεί με ασφάλεια και με σεβασμό στο σώμα της.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαγορευτική η γυμναστική;

Υπάρχουν κάποιοι ιατρικοί λόγοι που δεν επιτρέπουν την γυμναστική. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, η έγκυος μπορεί να επωφεληθεί από ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμού και χαλάρωσης.

Ποια είναι τα οφέλη για το έμβρυο;

Οι ορμόνες του στρες στη μητέρα μεταφέρονται στον έμβρυο μέσω του πλακούντα. Όσο πιο ήρεμη είναι η μητέρα τόσο πιο ήρεμο είναι και το έμβρυο. Επιπλέον, το έμβρυο οξυγονώνεται από την αναπνοή της μητέρας, έτσι η συνειδητή αναπνοή της μητέρας ωφελεί το έμβρυο. Τέλος, οι στάσεις και οι κινήσεις που κάνουμε στην Prenatal Yoga βοηθούν το έμβρυο να πάρει την ιδανική θέση για έναν φυσιολογικό τοκετό.

Που μπορεί να σας βρει κάποιος στην Αθήνα;

Prenatal yoga μαθήματα γίνονται και στις δύο σχολές – Evergreen Yoga Studios– στην Νέα Ιωνία και στα Εξάρχεια. 

Evergreen Yoga Studios 

https://www.evergreenyogastudios.com

Αγίας Σοφίας 5, Ν. Ιωνία, Αθήνα 

Βαλτετσίου 50-52, Εξάρχεια, Αθήνα

τηλ. 698 088 2888


Namaste