Φάρμακα – ποια επιτρέπονται;

Η λήψη φαρμάκων κατά την διάρκεια του θηλασμού, είναι ένα ζήτημα που πολλές φορές φοβίζει την θηλάζουσα μαμά και την οδηγεί στην απόφαση να διακόψει τον θηλασμό.


φάρμακα και θηλασμός - thilazw

Η απορρόφηση και μεταφορά του οποιοδήποτε φαρμάκου από την μαμά στο μωρό, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες – παράγοντες που αφορούν την χημική του σύσταση και την βιοδιαθεσιμότητα του στον οργανισμό της μαμάς και εν συνεχεία στου μωρού.

Σημαντικό ρόλο παίζουν η ηλικία του μωρού καθώς και η συχνότητα των θηλασμών ανά ημέρα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά. Τα φάρμακα που έχουν μελετηθεί για την συμβατότητά τους με τον θηλασμό χωρίζονται σε 5 κατηγορίες:

Κατηγορίες συμβατότητας φαρμάκων κατά τον θηλασμό- thilazw.gr

Τα φάρμακα που αναφέρονται στις παρακάτω κατηγορίες, ανήκουν στην ομάδα L1 – δηλαδή στα ασφαλέστερα προς χρήση κατα την διάρκεια του θηλασμού.

Υπάρχουν διάφορες πηγές πληροφόρησης της νέας μαμάς για την συμβατότητα των φάρμακων κατά την περίοδο του θηλασμού. Η πιο αξιόπιστη είναι το http://www.e-lactancia.org.

Παρολ’ αυτά, η θηλάζουσα μαμά είναι απαραίτητο για την δική της ασφάλεια και του μωρού της πριν την λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου, να συμβουλεύεται τον γιατρό, τον φαρμακοποιό της ή ένα πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού. 

Ντρίγιου Έλενα

Φαρμακοποιός MSc IBCLC

Συστεγασμένα Φαρμακεία Ντρίγιου

*Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς άδεια.*