Ρυζάλευρο και διατροφική αξία.

Οι έτοιμες κρέμες με ρυζάλευρο έχουν διχάσει κοινότητες διαφόρων επιστημόνων υγείας – παιδιάτρων και διατροφολόγων.

Σε γενικές γραμμές, για να λύσουμε την απορία πολλών γονέων αν η έτοιμη κρέμα από ρυζάλευρο είναι διατροφολογικά σωστή επιλογή, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν την καμπύλη ανάπτυξης του βρέφους καθώς και το είδος της κρέμας.

Οι έτοιμες κρέμες του εμπορίου καλό θα είναι να αποφεύγονται για μια σειρά από λόγους:


  • Πρόκειται για τις πρώτες γεύσεις του ανθρώπου, τόσο κρίσιμες για την ανάπτυξη του αισθητηρίου της γεύσης και της μελλοντικής διατροφικής συμπεριφοράς. Ένα μωρό που τρέφεται π.χ. με σπιτική κρέμα, γεμάτη με σιτηρά, λαχανικά ή φρούτα, θα λάβει διπλάσια ενέργεια και πρωτεΐνες από ένα βρέφος που καταναλώνει έτοιμες τροφές.

  • Οι κρέμες του εμπορίου περιέχουν μεγάλα ποσά απλών σακχάρων που επροκαλούν φθορά των δοντιών. Οι έτοιμες βρεφικές κρέμες και τα παιδικά σνακ στα σουπερμάρκετ περιέχουν γλουταμινικό νάτριο, σκόνη γάλακτος, ασπαρτάμη και επεξεργασμένες ουσίες, που επηρεάζουν άμεσα την υγεία ενός μωρού. Γαστρεντερικά προβλήματα έχουν επίσης αναφερθεί.

  • Χρησιμοποιώντας έτοιμες βρεφικές κρέμες αποκλείουμε πιο θρεπτικά τρόφιμα, όπως π.χ. το γιαούρτι με προσμίξεις (φρούτων, μελιού – ανάλογα με την ηλικία, άγλυκων δημητριακών) ή κρέμες όπως το ρυζόγαλο – πιο γνήσιες και πιο υγιεινές!

  • Πάντα κοιτάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων που θα επιλέξουμε, άρα είναι καλό να μάθουμε να διαβάζουμε τι έχει μέσα. Για παράδειγμα, οι βιολογικές δεν περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, γλουτένη, σκόνες ή άλλα χημικά συστατικά, αλλά μπορεί να έχουν άλλα πρόσθετα.


Ντρίγιου Έλενα

Φαρμακοποιός MSc IBCLC

Συστεγασμένα Φαρμακεία Ντρίγιου