Τα μυστικά για έναν ήρεμο ύπνο για το μωρό σας.

Τα μυστικά για έναν ήρεμο ύπνο για το μωρό σας.

Τα μυστικά του ύπνου ενός μωρού!


Πολλές νέες μαμάδες αναρωτιούνται αν τα κάνουν όλα σωστά. Και αν ναι, τότε γιατί το μωρό τους ξυπνάει σύνεχεια και περισσότερο τις βραδινές ώρες;

‘Ενα μωρό εώς 3 μηνών, κοιμάται πολύ και την ημέρα και τη νύχτα, περίπου 16 με 17 ώρες την μέρα. Συνήθως ξυπνάει για να φάει ή όταν θέλει αλλαγή πάνας περίπου κάθε 2ωρο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει προκαθορισμένο πρόγραμμα και καθώς ένα μωρό δεν ξέρει πότε είναι μέρα και πότε νύχτα!


Τα περισσότερα μωρά δεν αρχίζουν να κοιμούνται τη νύχτα (6 έως 8 ώρες) χωρίς να ξυπνούν μέχρι τουλάχιστον 3 μηνών ή έως όσοτου ζυγίζουν 12 έως 13 κιλά. Ωστόσο, αυτό ποικίλλει σημαντικά και κάποια μωρά δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα μέχρι να φτάσουν σε ένα χρόνο. Αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους: 

  1. Ένα μωρό δεν αποκτά κιρκαδικό κύκλο, δηλαδή δεν μπορεί να καταλάβει πότε είναι μέρα και πότε νύχτα εώς 3 μηνών. 
  2. ‘Ενα μωρό έχει μκρό στομαχάκι, που σημαίνει ότι τρώει λίγο, μεταβολίζει γρήγορα και πεινάει πιο συχνά.
  3. Ορισμένες διαταραχές του ύπνου οφείλονται απλώς σε αλλαγές στην ανάπτυξη ή λόγω υπερδιέγερσης.

Πατήστε το link για να δείτε μια σύντομη παρουσίαση για τον ομαλό ύπνο ενός μωρού:

https://www.powtoon.com/online-presentation/d2juyTs0d3U/?utm_medium=social-share&utm_campaign=player+page+share&utm_source=email&utm_content=d2juyTs0d3U&utm_po=22670307&mode=movie


Τα μωρά, όπως και οι ενήλικες, έχουν διάφορα στάδια ύπνου. Ανάλογα με το στάδιο, το μωρό μπορεί να κινηθεί ενεργά ή να παραμείνει πολύ ακίνητο. Τα πρώτα στάδια ύπνου αρχίζουν να σχηματίζονται κατά τους τελευταίους μήνες του εγκυμοσύνης.

 

Υπάρχουν δύο τύποι ύπνου:     

  1. REM = ύπνος ταχείας κίνησης των ματιών. Αυτός είναι ένας ελαφρύς ύπνος κατά την διάρκεια του οποίου τα μάτια κινούνται γρήγορα. Αν και τα μωρά κοιμούνται περίπου 16 ώρες κάθε μέρα, περίπου οι μισές από αυτές είναι σε ύπνο REM.
  2. Μη REM. Το μη REM έχει 4 στάδια:
  • Στάδιο 1: νωθρότητα, του μωρού του κλείνουν τα μάτια σιγά σιγά. 
  • Στάδιο 2: ελαφρύς ύπνος, το μωρό κινείται και μπορεί να τρομάξει με ήχους.
  • Στάδιο 3: βαθύς ύπνος, το μωρό είναι ήσυχο και δεν κινείται.  
  • Στάδιο 4: πολύ βαθύς ύπνος, το μωρό είναι ήσυχο και δεν κινείται.

Ένα μωρό εισέρχεται στο Στάδιο 1 στην αρχή του κύκλου, μετά μεταβαίνει στο Στάδιο 2, στη συνέχεια 3, στη συνέχεια 4, στη συνέχεια πίσω στο 3, στη συνέχεια 2, στη συνέχεια στο REM. Αυτοί οι κύκλοι μπορεί να εμφανιστούν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα μωρά μπορεί να ξυπνούν καθώς περνούν από τον ύπνο στον ύπνο και μπορεί να έχουν δυσκολία να επιστρέψουν στον ύπνο τους πρώτους μήνες.


Πώς μπορώ να βοηθήσω το μωρό να κοιμηθεί πιο ήρεμα;
Ντρίγιου Έλενα

Φαρμακοποιός MSc IBCLC

Συστεγασμένα Φαρμακεία Ντρίγιου